S-a lansat Mecanismul de garantare pentru sectoarele culturale și creative

30 iunie 2016

Comisia Europeană și Fondul european de investiții (FEI) au lansat astăzi o garanție în valoare de 121 de milioane euro pentru a sprijini IMM-urile din sectoarele culturale și creative prin intermediul instituțiilor financiare. Se așteaptă ca această schemă să genereze în următorii șase ani împrumuturi bancare în valoare de peste 600 de milioane euro.

Creat în cadrul componentei transsectoriale a programului „Europa creativă”, acest instrument financiar este primul de o asemenea amploare destinat sectoarelor culturale și creative. Instrumentul urmărește același obiectiv ca și componenta pentru IMM-uri a Fondului european pentru investiții strategice, care se află la baza Planului de investiții pentru Europa: intensificarea activității de creditare în favoarea IMM-urilor pentru ca acestea să-și extindă activitățile.

Grație acestei inițiative, Fondul european de investiții va putea oferi gratuit garanții și contragaranții anumitor intermediari financiari, astfel încât aceștia să poată furniza mai multe credite antreprenorilor din mediile culturale și creative.

Noul Mecanism va consolida capacitățile intermediarilor financiari, oferindu-le expertiză specifică cu privire la principalele caracteristici ale acestor sectoare (de exemplu, modele de afaceri specifice și evaluarea riscului de credit în aceste sectoare).

Băncile comerciale și de retail, băncile de promovare și alți intermediari financiari care vor beneficia de garanție vor sprijini peste zece mii de IMM-uri dintr-o gamă largă de sectoare, cum ar fi sectorul audiovizual (inclusiv filme, televiziune, filme de animație, jocuri video și multimedia), festivaluri, muzică, literatură, arhitectură, arhive, biblioteci și muzee, artizanatul artistic, patrimoniul cultural, design, arta spectacolului, editare, radio și artele vizuale.

În zilele următoare, FEI va publica o cerere de exprimare a interesului la care instituțiile financiare eligibile vor putea trimite candidaturi. După un proces de selecție detaliat, vor fi selecționați intermediari financiari care vor putea apoi să acorde noi finanțări IMM-urilor din sectoarele vizate. Intermediarii financiari vor avea obligația de a prezenta rapoarte detaliate privind produsele financiare pe care le vor propune IMM-urilor și privind utilizarea acestora.


Informații despre Mecanismul de garantare găsiți și pe website-ul nostru, pe website-ul Comisiei Europene (întrebări frecvente) și în acest pliant. De asemenea, pentru detalii despre cum solicitați finanțare UE pentru întreprinderi prin intermediul instituțiilor financiare, consultați acest infografic.