Noul program Europa Creativă 2021-2027

21 decembrie 2020

Parlamentul European și statele membre UE au ajuns la un acord politic privind viitorul program Europa Creativă 2021-2027, al cărui regulament final urmează a fi aprobat și publicat în scurt timp până la finalul anului.

Așa cum se arată în comunicatul de presă al Comisiei Europene din 14 decembrie 2020, Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Doresc să salut acordul politic referitor la noul program Europa Creativă. Programul este esențial pentru promovarea diversității culturale a Europei, precum și a competitivității sectoarelor culturale și creative. El a fost modernizat acum pentru a pregăti mai bine aceste sectoare să facă față provocărilor actuale, inclusiv celor generate de pandemie.”

Bugetul alocat pentru cei 7 ani este de 2,4 miliarde de Euro.

Europa Creativă va continua să promoveze diversitatea culturală și lingvistică, patrimoniul și competitivitatea. Va permite organizațiilor și profesioniștilor din domeniul cultural și creativ să creeze împreună, să coopereze la nivel transfrontalier și să ajungă la un public mai larg, abordând problemele societale actuale și sprijinind artiștii emergenți.

Pentru prima dată, sectorul mass-media de știri va fi sprijinit prin diferite acțiuni de promovare a educației în domeniul mass-mediei, a pluralismului și a libertății mass-mediei în cadrul componentei transsectoriale.