Acțiuni speciale

Premiile Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural / Premiile Europa Nostra contribuie la o mai puternică recunoaștere publică a patrimoniului cultural ca resursă strategică pentru societatea, economia și mediul Europei. Recompensează inițiative remarcabile în numeroase sfere ale patrimoniului cultural european, la categorii precum: Conservare/Restaurare și Refuncționalizare; Cercetare; Educație, Formare și Meșteșug; Implicare civică și Conștientizare; Campionii patrimoniului cultural.

Premiul Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană este decernat o dată la 2 ani pentru a evidenția excelența în domeniul creativității arhitecturale din întreaga Europă. Premiul Young Talent Architecture (YTAA) recompensează cele mai bune proiecte de absolvire realizate de  școlile europene de arhitectură, urbanism și design peisagistic. 

Premiul Uniunii Europene pentru literatură 
recompensează scriitorii europeni emergenți, susține financiar traducerea operelor acestora și promovează diversitatea și excelența în domeniul literaturii.

Premiile Uniunii Europene pentru muzică contemporană se acordă artiștilor emergenți din întreaga Europă, ca recunoaștere a succesului lor internațional. 

Marca patrimoniului european se atribuie siturilor cu o valoare simbolică și un rol semnificativ în istoria și cultura Europei și/sau construcția Uniunii Europene. 

Capitalele europene ale culturii
 evidențiază bogăția și diversitatea culturală a Europei. Inițiativa are ca scop creșterea sentimentului de apartenență al cetățenilor la o zonă culturală comună și promovarea contribuției culturii la dezvoltarea pe termen lung a orașelor.