Apel deschis - Proiecte de traduceri literare 2020

05 martie 2020

UPDATE 22 APRILIE 2020

Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) a prelungit termenul-limită până la care se pot depune proiecte de traduceri literare.

Noul deadline este 28 mai a.c. (ora 18:00 a României).



Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) a lansat astăzi
apelul anual pentru proiecte de traduceri literare în cadrul Programului Europa Creativă – Cultura (EACEA 05/2020).

Linia de finanțare oferă sprijin pentru traducerea, publicarea și promovarea la nivel european a operelor de ficțiune.

Prin acest apel, programul Europa Creativă vizează promovarea diversității culturale și lingvistice la nivelul Uniunii Europene și al statelor participante la subprogramul Cultura, precum și promovarea circulației operelor literare de înaltă calitate în UE și în afara ei, pentru ca un public cât mai larg să poată avea acces la acestea.

Sunt finanțate proiectele cu o durată de cel mult 2 ani care vizează traducerea, publicarea și promovarea unui pachet de 3 – 10 lucrări de ficțiune din și în limbi eligibile. Valoarea maximă a grantului este de 100.000 €, reprezentând 50% din bugetul total eligibil.

Termen-limită pentru depunerea proiectelor: 5 mai 2020, ora 18:00 a României.

Componenta este deschisă editurilor sau organizațiilor cu activitate în domeniul editorial care, la data termenului-limită pentru depunerea aplicațiilor, pot demonstra că au personalitate juridică de cel puțin 2 ani. Persoanele fizice și persoanele fizice autorizate nu sunt eligibile.

Între 2014 și 2019, Programul Europa Creativă a finanțat în total 317 proiecte de traduceri literare la nivel european. Dintre acestea, 5 proiecte au fost câștigate de 4 edituri din România, care au propus traducerea unui număr de 37 de cărți de ficțiune. Editurile românești au atras granturi în valoare totală de 205.452,12 €.

Cele  4  edituri  românești  cu  proiecte  de  traduceri literare selectate sunt:

  • Grupul Editorial ART (București), cu 2 proiecte: „A Journey through the Literary Europe” și „Human Saga  -  Identity  and  Fusion  through  European Literature” 

  • Editura Aramis (București), cu proiectul „Aramis Romania Reads with Europe” 

  • Editura   Darclée (București),  cu proiectul „Women  Love  with  their  Soul:  Five  EUPL  Award-winning Feminine Narrative Voices Speaking about Love, Love stories and Life” 

  • Editura  Minerva  (București), cu  proiectul  „A Literary Feast in Europe: 10 Contemporary Writers in Romanian Translation” 

 Mai multe detalii despre apelul curent sunt disponibile aici.