Premiile Europa Nostra / Premiile UE pentru patrimoniu cultural sunt susținute prin intermediul programului Europa Creativă și sunt acordate anual.
Petrőfi Literary Fund oferă sprijin financiar editurilor din afara Ungariei care doresc să publice opere ale unor autori maghiari și traducătorilor începători și experimentați care doresc să traducă fragmente de lucrări literare în vederea promovării.
La nivel european, din 173 de proiecte depuse se vor finanța 60, cu granturi UE în valoare totală de 3.485.668,19 €. Editura Aramis Print este singura editură din România selectată în cadrul acestui apel.
Apelul se adresează și operatorilor din sectoarele culturale și creative, care sunt încurajați să lucreze împreună cu organizații din domeniile educației formale, informale și nonformale.
În iulie 2020, Comisia Europeană a publicat o broșură în care sunt prezentate proiecte din domeniul muzicii cofinanțate prin programul Europa Creativă 2014-2020.
La nivel european, 13 proiecte de cooperare culturală vor primi granturi UE în valoare de 4.935.563 €. Muzeul Județean de Istorie Brașov este singurul lider de proiect din România selectat în cadrul acestei acțiuni.
În contextul pandemiei, Fondul European de Investiții (FEI) și Comisia Europeană lansează noi măsuri de susținere pentru întreprinderile mici și mijlocii și întreprinderile publice mici din sectoarele culturale și creative europene prin intermediul Mecanismului de garantare pentru aceste sectoare.
Comisia Europeană a lansat apelul EAC/S14/2019 – Pilot Project: Measuring the Cultural and Creative Sectors in the EU cu termen-limită de depunere în 14 septembrie 2020.
Consorțiul proiectului „Capacity Building for European Capitals of Culture” a lansat un apel pentru experți care să sprijine dezvoltarea capacității operaționale a Capitalelor europene ale culturii.
Comisia Europeană a lansat vineri, 19 iunie, o nouă acțiune în pregătirea viitorului cadru de finanțare din perioada 2021-2027: „Circulația artelor spectacolului europene”.